cattery spotlight

 

Onze mening:

 

Zo als iedereen zou moeten doen bij interesse voor een bepaald kattenras ben ook ik begonnen met het zoeken naar zoveel mogelijk info over de Savannah en de Bengaal.
Inmiddels een paar jaar verder en in het bezit van 11 katten ben ik vooral veel bezig met het wel en wee van de Savannah kat. Nog altijd vindt ik het leuk om zoveel mogelijk info te verzamelen, maar heb inmiddels ook een duidelijke eigen mening. Ik heb veel rond gekeken zowel via het internet als bij andere cattery's en heb daar mijn eigen conclusies uit getrokken. Ik ben niet anders dan de meeste geïnteresseerde die mij nu vragen naar de Savannah, bijna iedereen denkt aan, of wil een Savannah omdat men een kat wil hebben zo groot als een hond met een wild uiterlijk die dan ook nog zo mak als een lammetje moet zijn. Dit is, een enkele uitzondering daar gelaten helaas niet mogelijk.

De 1e generaties zijn weliswaar over het algemeen groot maar meestal niet geschikt als huisdier.

Daarbij voor de meeste mensen echt niet te betalen, €7000,- of meer is nog steeds geen uitzondering.

Latere generaties zijn meestal aanzienlijk kleiner. Wanneer het er om gaat een hele grote huiskat te hebben zou men misschien beter naar de Maine-Coon kunnen kijken. Maar bij de Savannah gaat het om veel meer dan alleen de afmeting, het gaat om uitstraling en het unieke karakter. Nu zal u misschien denken ze zegt dit omdat ze zelf geen grote savannah heeft maar dat is niet waar. Tijdens een TICA show kreeg ik het commentaar van een Amerikaanse keurmeester dat ze nog niet eerder zo'n mooie en grote F5 kater gezien had, hij was toen 9 maanden oud. Inmiddels 1 jaar oud heeft hij een hoogte van 42 cm en weegt 8 kilo, is slank en heel gespierd.

Het hoeft eigenlijk niet gezegd te worden dat hij dan ook veel aandacht trekt.

Daar in tegen heb ik hier ook een F5 kater zitten die naast Denzell aanmerkelijk kleiner oogt maar zeker zoveel goede eigenschappen heeft om het ras Savannah verder te verbeteren zoals zijn zeer expressieve koppie met goedgeplaatste grote oren en inktzwarte spots. Wat ik hier mee zeggen wil is dat niet alleen de afmeting de Savannah kwaliteit bepaald en dat alle Savannah's heel groot worden nog altijd een fabeltje is wat helaas nog steeds door sommige gebruikt wordt om een Savannah te verkopen.

Ondanks dat ook hier in Nederland de Savannah steeds bekender wordt, is het nog altijd niet makkelijk een goede savannah te fokken je komt hierbij nog diverse drempels tegen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om in Nederland een lijn te vinden die niet aan elkaar verwant is, ik raad dan ook iedere kitten koper met fokplannen aan voor aankoop heel goed naar de stamboom te kijken, dat is iets wat in enthousiasme nog wel eens vergeten wordt. Dan krijgt men ook de info dat katers van dit ras vanaf de 5e generatie vruchtbaar zijn, in principe is dat ook zo, maar dit is nog altijd geen garantie en wanneer weet je dat zeker! Er zijn katers die met 9 maanden of soms zelfs nog iets eerder vruchtbaar blijken te zijn, maar er zijn er ook waarbij dat pas met 1,5 jaar zo is en misschien moet je nog wel langer wachten voor dat je dit zeker weet.

Ik zeg niet dat er geen mogelijkheid is om dit te testen maar in Nederland is dit in ieder geval om humanistische en ethische redenen verboden! Komt nog bij dat het beslist niet makkelijk is om een fokker te vinden welke bereid is zijn dekkater beschikbaar te stellen waardoor men bijna genoodzaakt is deze ook zelf aan te kopen. Prijzen van zo'n dekkater kunnen aardig uiteen lopen waarbij je dan weer bedenken moet, koop je een bewezen dekkater is deze natuurlijk al wel meerdere malen ingezet bij een andere lijn, koop je een kitten blijft vruchtbaarheid een gok, hoe hoger het getal achter de F hoe groter de kans dat dit het geval is.

Maar het vinden van een F6 of F7 kater die aan jouw eisen voldoet is ook niet altijd makkelijk.

Dit onder andere maakt dat het ras voorlopig nog duur in aanschaf zal blijven.

Over hoe een mooie savannah er uit hoort te zien hoef ik hier niets te zeggen dat staat duidelijk beschreven in de rasstandaard, zo ook voor de karakter omschrijving, zelf wil ik alleen het belang van een goede socialisatie benadrukken, dit geld natuurlijk voor elk jong huisdier, hond of kat maar speelt bij de hybride rassen een extra grote rol, het krijgen van een leuk huisdier kan hiermee een succes of juist een enorme teleurstelling worden! Alle fokkers zullen zeggen hier veel aandacht aan te besteden en de meeste doen dat gelukkig ook, maar het is aan de kitten koper zelf zijn ogen goed open te houden.